Kleinmond

01-02-2024

Kleinmond, idyllisch gelegen langs de adembenemende kustweg van de Garden Route tussen Gordon's Bay en Hermanus in de West-Kaap, vormt het schilderachtige eindpunt van het Kogelgebergte, dat majestueus de omgeving domineert.

Tussen de imposante bergen en de uitgestrekte oceaan strekt zich het Kogelberg Biosphere Reserve uit, een beschermde omgeving die een thuis biedt aan ongeveer 1600 verschillende plantensoorten en een diverse fauna, waaronder luipaarden, klipspringers, otters, dassies, bobbejanen (bavianen), valken en verschillende arendensoorten. Het gebied herbergt ook zeldzame kikkers die, als je geluk hebt, hun kenmerkende gezang laten horen.

Kleinmond staat vooral bekend om zijn betoverende stranden en duinen, adembenemende uitzichten, bergachtig terrein en schilderachtige wandelpaden. Bovendien is het een uitstekende plek voor walvisspotten tussen mei en december, wanneer deze majestueuze zeezoogdieren de wateren bezoeken.

Voor degenen die van vissen houden, vereist de Zuid-Afrikaanse kust een vergunning, terwijl zeilen mogelijk is in de moeraslagune, waar ook een overvloed aan diverse vogelsoorten te bewonderen is.

De geschiedenis van Kleinmond dateert uit de jaren 1860, toen boeren uit het achterland het als een favoriete vakantiebestemming beschouwden. Het evolueerde tot een plek met tal van vakantiehuizen langs Sandown Bay, omzoomd met gezellige winkeltjes en restaurants. Van keramiek tot antiek, en prachtige kunst en ambachten, er is hier voor elk wat wils.

In 1902 verging het Noorse schip de Gustav Adolf aan het Palmiet-strand, waarvan een deel van het hout werd gebruikt voor de bouw van het 2e en 3e vakantiehuis in Kleinmond. Gedenkkruizen bij de parkeerplaats en camping herinneren aan dit maritieme verleden.

Het huis waar de bekende Afrikaanse schrijver D.F. Malherbe in 1928 zijn boek "Hans-die-Skipper" schreef, is een andere historische bezienswaardigheid die je kunt bezoeken. Bovendien vind je in de nabije omgeving de prachtige en leerzame botanische tuinen van Harold Porter en het broedgebied van de Jackass Pinguïn-kolonie bij Stoney Point.